Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Botanische tuinen in Nederland & Biomimetica en de botanische tuin

  • Rolf Roos
  • Drs. ing. Bob Ursem
Datum
dinsdag 19 september 2017
Tijd
Serie
Botanische tuin
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Lezing 1: Botanische tuinen in Nederland

Rolf Roos heeft met Joke 't Hart het boek Botanische tuinen in Nederland samengesteld, dat dit voorjaar is verschenen. In zijn lezing gaat hij in vogelvlucht langs de tuinen, hun ontstaan, geschiedenis, collectie en bijzonderheden. In de 25 Nederlandse botanische tuinen bloeien en groeien bijna 20.000 soorten planten. Deze tuinen tonen zich in grote verscheidenheid: bomentuinen, kruidentuinen, universitaire botanische tuinen, landgoederen en  soms ook als onderdeel van een diergaarde. Van gloednieuwe tuinen, gelegen op een industrieterrein, tot zeer oude bij een kerk of klooster. Elk met een eigen botanische sfeer, kleur en karakter.

De spreker:
Rolf Roos, publicist en documentairemaker op het gebied van ecologie en natuurbescherming

Lezing 2: Biomimetica en de botanische tuin

De plantaardige natuur is altijd inspiratiebron geweest voor de techniek. Nergens wordt dat duidelijker dan in de Botanische Tuin van de Technische Universiteit Delft. Deze tuin huisvest zo’n 8.000 gewassen die nuttig zijn voor mens en industrie. Denk bijvoorbeeld aan vezelplanten voor de auto-industrie, nieuwe medicinale eigenschappen van planten en planten die de grondstof leveren voor nieuwe producten, zoals plastics en biofuels. In deze lezing zal Bob Ursem stilstaan bij de honderdjarige geschiedenis van de Botanische Tuin van de TU Delft en de nieuwe manieren waarop het plantenrijk zich dienstbaar stelt voor mens en techniek.

De spreker:
Drs.ing. Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU Delft

Lees meer:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.