Boeddhisme in het onderwijs: cursusavond voor docenten GL in het VO

18 september 2017
Lipsius building
Cleveringa 1
2311 BD Leiden
Amanda Hall / Robert Harding
World Imagery /
Universal Images Group

Op maandagavond 18 september aanstaande, tussen 17.00-21.00, vindt een bijeenkomst plaats over ‘boeddhisme in het vak GL’.  Prof. Jonathan Silk (Leiden) zal spreken over The Life of the Buddha as a Key to Teaching Buddhism, prof. Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen) over Boeddhisme in de polder. In de bijeenkomst zal de aangereikte kennis met de deelnemende docenten "vertaald" worden naar het onderwijs (met het accent op bovenbouw havo/vwo).

De avond wordt georganiseerd door Markus Davidsen (namens LUCSoR) en Jeannette den Ouden (namens ICLON) in het kader van het versterken en zinvol toepassen van religiewetenschappelijke kennis in het onderwijs.

17.00 Welkom

17.15 Workshop #1: Prof. dr. Jonathan Silk (Leiden): The Life of the Buddha as a Key to Teaching Buddhism (working title)

18.35 Broodjesmaaltijd

19.25 Workshop #2: Prof. dr. Paul van der Velde (Nijmegen): Boeddhisme in de polder

20.45 Afronding

Jonathan  Silk: The Life of the Buddha as a Key to Teaching Buddhism

Godong / Universal Images Group

TBA

Paul van der Velde: Boeddhisme in de polder

Godong / Universal Images
Group

In Nederland is het boeddhisme in. De Boeddha’s staan in de tuincentra en op meubelboulevards, en meditatie centra zijn overal. Mindfulness en zen zijn ingeburgerd. En valt het woord ‘boeddhisme’, dan denken we meteen aan onthaasten en rust, de vriendelijke dalai lama, vreedzaamheid en vegetarisme. Op zich zijn dit elementen die het boeddhisme van oorsprong zeker kent. Maar als je het boeddhisme van Nederland bijvoorbeeld vergelijkt met het boeddhisme van Azië dan kun je echt zien dat er een eigen westers, misschien wel Nederlands boeddhisme is ontstaan. Daar gaan we naar kijken.

Deelname en aanmelding

De cursusavond is bedoeld voor docenten godsdienst/levensbeschouwing in het VO en voor studenten VHO-docent GL.
Vanwege de workshop-karakter van de cursusavond is het maximale aantal deelnemers 40.

Voorafgaand aan de cursus ontvangen alle deelnemers literatuur en leesvragen ter voorbereiding.
Deelnemers aan de cursus ontvangen een certificaat.

Aanmelding. U kunt zich aanmelden tot 08 september bij Jeannette den Ouden (jouden@iclon.leidenuniv.nl), ook kan Jeannette benaderd worden voor meer informatie.

Deelnemersbijdrage. Voor deelname aan de cursus vragen we een bijdrage van €20.