Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Politiek Café: vrijheid versus veiligheid

  • Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66
Datum
dinsdag 13 juni 2017
Tijd
Locatie
ProDemos
Hofweg 1
Den Haag

Hoeveel rechten geven we op voor onze veiligheid?

Op dinsdag 13 juni kijken we in het Politiek Café bij ProDemos in Den Haag naar de spanning tussen onze burgerrechten en het beschermen van burgers in roerige tijden. Met Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 en Quirine Eijkman, docent Veiligheid & Rechtsstaat (Universiteit Leiden) bespreken we de prijs die we als burgers betalen om onze samenleving veilig te houden.

Vrijheid versus veiligheid?

Met preventieve maatregelen probeert de staat de samenleving te beschermen tegen terrorisme en internationale georganiseerde misdaad. Of het nu gaat om het registeren van passagiersgegevens of de ‘sleepnetwet’, waarmee de overheid grote hoeveelheden communicatie opvangt om daar de nuttige informatie uit te filteren: de staat doet steeds meer aan risicobeheersing.

Zo raken we steeds meer van onze verworven burgerrechten kwijt, zeggen critici. Zijn we ons voldoende bewust van de consequenties van nieuwe maatregelen van onze overheid, die vaak worden gepresenteerd als ‘slechts’ een update van al bestaande regelgeving? En wat leveren deze maatregelen eigenlijk op? We vragen het aan Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 en Quirine Eijkman, docent Veiligheid & Rechtsstaat (Universiteit Leiden), die onderzoek doet naar de effecten van veiligheidsmaatregelen op de rechtsstaat en mensenrechten.

In de rubriek De Haagse Zeepkist draagt Tweede Kamerlid Sophie Hermans (VVD) een column voor. De avond staat onder leiding van Victor Vlam.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 13 juni 2017, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

 Meer informatie op www.prodemos.nl/vrijheidvsveiligheid

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, internationaal perscentrum Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.