Rondleiding en lezingen

Mondriaan en islamitische geometrische kunst

• Hans Janssen
  • Eric Broug
22 juni 2017
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
00.01

Op 22 juni organiseert LUCIS een bijeenkomst over Mondriaan en geometrische kunst in de islam met Hans Janssen en Eric Broug. Voorafgaand aan de lezing is er een gratis rondleiding op het Pieterskerkplein, waar op dat moment het openluchtmuseum van de Lakenhal is. Deze rondleiding start om 13:30 uur. We hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze rondleiding; meld u dus snel aan via lucis@hum.leidenuniv.nl

Lezing 1 | Mondriaan en Ornament | Hans Janssen

Vanaf het begin van de twintigste eeuw komt het ornament in de periode van het modernisme in een kwaad daglicht te staan. Piet Mondriaan is een van de gangmakers in deze ontwikkeling. Hij is er in zijn geschriften én in zijn kunst duidelijk over: ornament is decoratie en de nieuwe, universele kunst die hij voor ogen heeft is wars van elke decoratieve tendens. Het is opsmuk. Maar klopt dat ook? Mondriaan was zeer geïnteresseerd in de manier waarop een beeld functioneert. En daarin speelt het ornamentale een belangrijke rol. Een losse verkenning.

Lezing 2 | Islamitische geometrische kunst | Eric Broug

Naast een introductie in de essentiële design principes van de islamitische geometrische kunst, zal Eric Broug in zijn lezing trachten raakvlakken te tonen tussen deze eeuwenoude visuele traditie enerzijds, en De Stijl anderzijds. Is er meer te ontwaren dan slechts een gedeelde voorkeur voor geometrie en rechte lijnen? Zijn er overeenkomsten tussen hoe men beide kunstvormen wilde presenteren naar de kijker toe? Is het gerechtvaardigd om oppervlakkig visuele overeenkomsten als significant te bestempelen? We onderzoeken het allemaal in deze lezing.

Over de sprekers

Hans Janssen

Hans Janssen (1954) volgde een opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen onder H.W. van Os en W.A.L. Beeren, studeerde in 1984 af, werkte in Enschede aan de AKI als docent kunstgeschiedenis en werd in 1986 conservator moderne kunst aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. In 1991 werd hij benoemd als hoofd van de afdeling moderne kunst van het Gemeentemuseum in Den Haag, waar hij inmiddels onder vijf directeuren heeft gewerkt, vanaf 2000 als hoofdconservator moderne kunst.

Eric Broug

Eric Broug houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met islamitische geometrische kunst. Hij heeft hierover een aantal populaire boeken geschreven die vertaald zijn in het Turks, Perzisch en Frans. Hij heeft zijn MA in de geschiedenis van islamitische architectuur en archeologie behaald aan de School of Oriental en African Studies (SOAS) in Londen. Hij woont in het noorden van Engeland, alwaar vandaan hij de School of Islamic Geometric Design runt. Deze school biedt online cursussen, lesmateriaal en workshops. Hij geeft training en biedt wereldwijd consultancy services.