Congres/symposium

Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

De Bibliothèque Wallonne of Waalse bibliotheek bevindt zich sinds 1998 in de Universitaire Bibliotheken Leiden. Deze bijzondere collectie richt zich op het Franstalig protestantisme, met name op de geschiedenis van de naar de Republiek gevluchte protestanten in de zestiende en zeventiende eeuw. De collectie bestaat uit boeken, archieven, handschriften, prenten en schilderijen.

Programma:

• 13.15 – 13.30     Inloop

• 13.30 – 13.45     Welkom en introductie – Anton van der Lem (conservator oude drukken, Universitaire Bibliotheken Leiden)

• 13.45 – 14.15     De Franstalige calvinistische kerk te Antwerpen tijdens de Calvinistische Republiek (1577-1585): bakermat van de églises wallonnes in de Nederlanden – Guido Marnef (hoogleraar geschiedenis van de nieuwe tijd, Universiteit Antwerpen en gastonderzoeker Scaliger Instituut UB Leiden)

• 14:15 – 14:45     De berijmde psalmen: dichtbundel, liedboek en nog veel meer’ – Dick Wursten (gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, thans werkzaam te Antwerpen)

• Pauze met koffie en thee

• 15:15 – 15:45    Schatgraven in Waals erfgoed in Nederland– August den Hollander (hoogleraar  Religieus erfgoed in Nederland, Vrije Universiteit Amsterdam)

• 15:45 – 16:00     “Je n’ai pu retenir deux mots de hollandais” : een hugenoot op bezoek bij uitgeweken familie (1707) – Kees Meerhoff (emeritus hoogleraar Franse letter- en cultuurkunde, Universiteit van Amsterdam)

• Dankwoord en bezichtiging oude drukken

Deelname studiedag
Belangstellenden kunnen kosteloos deelnemen aan de studiemiddag Bibliothèque Wallonne. Aanmelden is verplicht via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. BIBWAL) of telefonisch via het secretariaat van de Universiteitsbibliotheek : 071-527 28 32.