Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Dieslezing: 'Een democratie zonder mensenrechten verwordt tot dictatuur van de meerderheid'

  • Prof. Mr. Egbert Myjer
Datum
dinsdag 16 mei 2017
Tijd
Toelichting
Inloop vanaf 16:45 uur. Na afloop is er tijdens de borrel de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Op dinsdag 16 mei organiseert ELSA de jaarlijkse Dieslezing. Dit jaar wordt de Dieslezing verzorgd door prof. mr. Egbert Myjer, de Nederlandse rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 1 november 2004 tot 31 oktober 2012. De lezing heeft als titel ‘Een democratie zonder mensenrechten verwordt tot dictatuur van de meerderheid.’

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd gebouwd op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog, vooral ter bescherming van de mensenrechten. Na bijna zeventig jaar ligt het instituut vanuit zowel West- als Oost-Europa steeds meer onder vuur.

Myjer gaat in zijn lezing in op de recente ontwikkelingen in Polen, Hongarije, Turkije en Rusland, waar de wil van de meerderheid de mensenrechten onder druk zet. Hij betoogt waarom internationale bescherming van de rechten van de mens nog onverkort van belang is. Bij een democratie horen onverbrekelijk de ‘rule of law’ en de rechten van de mens/ (fundamentele) mensenrechten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.