Alumni-activiteit

Cleveringaplaats 1
2311BD Leiden
wordt nog bekend gemaakt

Stilistiek in de neerlandistiek, Burgerschap en literatuur

Op donderdag 6 juni is er een nascholingsprogramma van de opleiding Nederlands in Leiden: een ochtendprogramma over Stilistiek in de neerlandistiek en een middagprogramma over Burgerschap en literatuur. Hieronder vindt u nadere informatie en conceptprogramma’s. Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangen deelnemers een uitgebreider programma met achtergrondliteratuur en materialen die worden gebruikt.

Aanmelden

Inschrijving kan voor beide delen afzonderlijk of voor de hele dag. Docenten die geregistreerd zijn bij het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en het Regionaal Steunpunt Leiden) kunnen zich via die website aanmelden. Alle overige docenten kunnen zich aanmelden bij ondergetekende. Voor hen geldt dat deelname aan één programma €50,- kost, en aan beide €85,-, in alle gevallen inclusief lunch. Wie wil deelnemen, maar geen scholingsbudget heeft (studenten van het ICLON zijn ook zeer welkom, bijvoorbeeld): graag even contact opnemen met Esther Op de Beek via: e.a.op.de.beek@hum.leidenuniv.nl.

Stilistiek in de Neerlandistiek
Ochtendprogramma Nascholingsdag Nederlands, Universiteit Leiden

Is stijl meer dan de versiering (ornatus) van een gedachte? Welke stijlmiddelen zitten er in de gereedschapskist van redenaars als Jesse Klaver of Geert Wilders? Hoe kunnen we het werk van Van der Heijden en Voskuil stilistisch typeren? De stilistiek is van oudsher een wetenschapsgebied dat de verschillen disciplines binnen de neerlandistiek – taalkunde, taalbeheersing en letterkunde - verbindt. Tijdens deze ochtend stellen we in twee lezingen en een workshop de effecten van stijlkeuzes centraal. We analyseren die in historische dialogen, literaire teksten, politieke debatten en in de (verhalende)journalistiek.

Deelnemers maken kennis met recent onderzoek in de stilistiek vanuit de taalkunde, letterkunde en taalbeheersing van het Nederlands. Samen met de aanwezige docenten worden toepassingen in het middelbaar onderwijs verkend aan de hand van cursusmaterialen uit de cursus Stilistiek van de Universiteit Leiden.

Literatuur en Burgerschap - Middagprogramma Nascholingsdag Nederlands, Universiteit Leiden

12.30-13.30 lunch
13.30-14.15 uur Inleiding op het concept Burgerschap: Yra van Dijk
14.15 uur-14.45 uur: Bestond burgerschap voor 1600, althans in de Nederlandse literatuur? Geert Warnar
14.45-15.30: Collaboratief blok Jeugdcultuur: hiphop. In groepjes bespreken we Nederlandse identiteit in hip hop performances en hoe dat kan worden ingezet in de lessen maatschappijleer of Nederlands.
15.30-16.15 uur: MA studenten presenteren kort over burgerschap in het onderwijs: les-ideeën bespreken in collaboratie.
16.15- 17.00 uur: Burgerschap en uitsluiting: -Casus: De Ontelbaren van Elvis Peeters.
17.00-17.30: Nabespreking resultaten, ideeën en toekomstige initiatieven