Kunst en Cultuur | Studium Generale | Museum De Lakenhal | Gemeentemuseum Den Haag

Peggy & Nelly (Lipsiusgebouw, Leiden)

• Doris Wintgens Hötte
10 mei 2017
100 jaar De Stijl | een eeuw vol invloed op kunst, vormgeving en architectuur
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg. Voorvechters van De Stijl

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg hebben – rondom de tweede wereldoorlog - een forse bijdrage geleverd aan het de erkenning van de Stijl als belangrijke kunstbeweging.
Peggy verwierf voor haar kunstcollectie – op aanraden van Nelly– een aantal werken van de Stijl voor haar collectie. Peggy en Nelly maakten een solo-expositie van Theo van Doesburg, die langs belangrijke Amerikaanse musea reisde. Hier werd veel uitverkocht aan belangrijke verzamelaars. Nelly speelde een belangrijke rol bij de Stijl tentoonstelling in het MoMA, New York. De Stijl begon haar victorie – dankzij Peggy en Nelly – in Amerika.

Spreker:
Doris Wintgens Hötte, Conservator moderne kunst, Museum De Lakenhal

Na de pauze:

Documentaire
Sta op en verander de hele rotzooi - Nelly van Doesburg (1899 - 1975)
Documentaire van Hank Onrust, 2000, 55 minuten
Een door een rijkdom aan foto's gedragen levensverhaal van Nelly van Doesburg-van Moorsel. Haar leven wordt in deze film verteld door haar nicht en biografe, de kunsthistorica Wies van Moorsel, en door de dichter K. Schippers.

Entree is gratis.
Iedereen welkom!

U moet zich wel van tevoren aanmelden voor de evenementen in deze serie.
Gebruik hiervoor het webformulier!

Naar de website van Studium Generale