Universiteit Leiden

nl en

Kunst en Cultuur

Concert Calefax met mini-college over de moraliteit van muziek

Datum
vrijdag 12 mei 2017
Tijd
Locatie
Stadsgehoorzaal
Breestraat 60
2311 CS Leiden
Zaal
Aalmarktzaal

Het rietkwintet Calefax treedt op 12 mei op in Leiden. Voorafgaand aan het concert verzorgt ACPA-docent Hafez Ismaïli M'hamdi een mini-college over muziek. ‘Plato had de muziek van Calefax verwerpelijk gevonden.’

Rietkwintet

De Leidse Stadsgehoorzaal is 12 mei decor van een bijzonder concert van rietkwintet Calefax. Met het programma Moving Music zoekt het rietkwintet (hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot) kruisbestuiving met grafische vormgeving. Jaap Drupsteen, bekend van de leaders van de VPRO, heeft namelijk een video-animatie gemaakt die de muziek van Calefax versterkt.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Hafez Ismaïli M'hamdi
Hafez Ismaïli M'hamdi

Moraliteit

Hafez Ismaïli M'hamdi, docent aan de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA), verzorgt voorafgaand aan het concert een mini-college over muziek voor de concertgangers. ‘Muziek brengt ons in beweging. Niet alleen letterlijk, maar ook in termen van ethiek en moraliteit. Muziek kan ons ertoe brengen om ons op een moreel voortreffelijke manier te gedragen, maar ook op een moreel verwerpelijke. Deze ideeën over muziek zijn terug te voeren tot de Griekse filosoof Plato.’

Tijdgeest

Dan volgt uiteraard de vraag tot welke categorie Calefax behoort: voortreffelijk of verwerpelijk? Ismaïli M'hamdi: ‘Dat ligt er helemaal aan welke standaard je hanteert. Calefax is vaak op zoek naar de grenzen van de muziek. Dergelijk afwijkend gedrag werd in de tijd van Plato verwerpelijk gevonden. Maar in de huidige tijdgeest kan het opzoeken van grenzen juist goed zijn: het zet aan tot vernieuwing, tot kritische reflectie.’

Stadsgehoorzaal Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.