Boekpresentatie: A Grammar of Old Assyrian

Matthias de Vrieshof 4
2311 BZ Leiden
008A

Om de verschijning van A Grammar of Old Assyrian bij uitgeverij Brill te markeren wordt u van harte uitgenodigd bij de boekpresentatie.

Vanaf 16.30u bent u welkom in collegezaal 008A van M. de Vrieshof 4, Leiden. Er wordt een korte inleiding gegeven op het onderwerp grammatica van het Oud-Assyrisch en op het boek zelf. Ook wordt er aandacht besteed aan het boek Kültepe Tabletleri VIII van K.R. Veenhof (onlangs uitgegeven door Türk Tarih Kurumu).

Aansluitend is er van 17.30-18.30u een borrel in de koffiekamer van het gebouw.

Voertaal: Nederlands

Bij de boekpresentatie is gelegenheid om A Grammar of Old Assyrian aan te schaffen.

Georganiseerd door

• Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten
  • Universiteit Leiden
  • Koninklijke Brill NV

16.30u

Welkomstwoorden

Prof. dr. C. Waerzeggers (UL)

Drs. V. Oeters (Brill)

collegezaal 008A, M. de Vrieshof 4

16.40u

De Oud-Assyrische teksten en hun grammatica

Dr. J.G. Dercksen (UL)

17.00u

Presentatie A Grammar of Old Assyrian

Dr. N.J.C. Kouwenberg (auteur)

17.05u

Het archief van Elamma in de kleitabletten uit Kültepe

Prof. dr. K.R. Veenhof

17.25u

Dankwoord

Prof. dr. J. Eidem (NINO)

17.30-18.30u

borrel

koffiekamer
M. de Vrieshof 4

Abstract

Grammar of Old Assyrian describes the language contained in a very large corpus of cuneiform tablets mainly found in Anatolia in the middle of Turkey and dating to ca 1900-1700 BC. These tablets come from the archives of a community of Assyrian merchants who conducted a long-distance trade between Assyria and Anatolia and eventually settled in Anatolia. Alongside Babylonian, Assyrian is one of the main branches of Akkadian, the Semitic language spoken in Mesopotamia (roughly present-day Iraq) in the third, second and first millennium BC, and Old Assyrian is its oldest attested stage. Old Assyrian is also one of the oldest and largest corpora of texts in any Semitic language.

Dr N.J.C. (Bert) Kouwenberg is research associate at Leiden University. He has published several monographs and articles on the Akkadian language and Comparative Semitic Linguistics.