Lezing | Studium Generale

De Bosscha sterrenwacht: Astronomie in Nederlands-Indië

• Johan van Kuilenburg
2 mei 2017
Gratis toegang. Geen aanmelding nodig. Iedereen is welkom!
Serie
Nederlandse wetenschap in Azië
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
011

Het oudste observatorium van Indonesië staat in Lembang (West Java), op de flanken van de vulkaan Tangkuban Perahu. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Nederlandsch-Indische Sterrekundige Vereeniging in de jaren ’20 van de vorige eeuw, werd besloten dat er een observatorium moest komen in Nederlands-Indië. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een centrum voor sterrenkundig onderzoek. In deze lezing vertelt Johan van Kuilenburg, gastmedewerker bij Museum Boerhaave, over de bijzondere geschiedenis over de totstandkoming van dit observatorium.

Johan van Kuilenburg werd opgeleid tot astronoom in Leiden. Na een loopbaan in de industrie is hij momenteel weer betrokken bij de oude Leidse universiteitssterrenwacht en bij Museum Boerhaave.

Dit is de vierde van vijf lezingen in onze serie Nederlandse wetenschap in Azië, een samenwerking met Museum Boerhaave.

De serie maakt tevens deel uit van het programma van het Leiden Asia Year.

Naar website Studium Generale