Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Leidse Papyrologielezing 2017

  • Katelijn Vandorpe
Datum
dinsdag 18 april 2017
Tijd
Toelichting
Zaal open om 19.30 uur
Locatie
RMO
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Zaal
Tempelzaal

Griekse kolonel huwt Egyptische dame: een multiculturele wandeling in het Egypte van de Cleopatra's

Wanneer na Alexander de Grote zijn generaal Ptolemaeus een nieuwe dynastie van farao's sticht, emigreren heel wat Grieken naar het Nijlland. We volgen het vrij succesvolle beleid van de Ptolemeïsche koningen en koninginnen in deze eerste multiculturele maatschappij van het westen en zoomen in op het bewogen leven van een multiculturele familie in het zuiden van het land, die ons een rijk papyrusarchief heeft nagelaten: de familie van een Griekse kolonel, zijn zoon uit een eerste huwelijk, zijn Egyptische echtgenote en hun vijf dochters.

Aanmelden: Cisca Hoogendijk

Vrij toegankelijk, alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.
Na afloop wordt een drankje aangeboden.

Over de spreker

Katelijn Vandorpe is hoogleraar Oude Geschiedenis aan de KU Leuven. Zij is gespecialiseerd in de multiculturele maatschappij van Grieks-Romeins Egypte, Griekse papyrologie, Demotistiek, de vrouw in de Oudheid en Klein-Azië in de Hellenistische tijd.

Katelijn Vandorpe studeerde Klassieke Filologie en Egyptologie en promoveerde aan de KU Leuven in 1992 op de uitgave van een tweetalig archief uit Hellenistisch Egypte:'The Bilingual Family Archive of Dryton, his Wife Apollonia and their Daughter Senmouthis'. Ze werd geselecteerd voor de Stanford Memorial Lectures in Dublin, Trinity College (School of Classics) in 2005 en is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten 
sinds 2012.
Haar onderzoeksterrein situeert zich vooral in Grieks-Romeins Egypte en haar publicaties omvatten zowel tekstedities (van Griekse en Demotische papyri en ostraka) als studies over deze multiculturele maatschappij, onder meer over zakenvrouwen, private en publieke archieven, instellingen en belastingen, toponymie, onomastiek en zegels.
Tot haar belangrijkste recente publicaties behoren twee boeken over archiefstudie in Grieks-Romeins Egypte ('Reconstructing Pathyris’ Archives' i.s.m. S. Waebens, en 'Graeco-Roman Archives from the Fayum' i.s.m. W.Clarysse en H. Verreth). Momenteel zijn twee boeken in druk: een editie van een tweetalig archief over erfenisperikelen (i.s.m. S.P. Vleeming) en een editie van een Grieks landregister uit de streek van Edfoe (i.s.m. T. Christensen en D.J Thompson).

Papyrologisch Instituut

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.