Kunst en Cultuur | Studium Generale | Museum De Lakenhal | Gemeentemuseum Den Haag

Theo van Doesburg in Straatsburg. Of: hoe het avantgardisme in de „Sauerkrautkultur“ terechtkwam (Lispsiusgebouw, Leiden)

• Anke Vrijs
5 april 2017
Serie
100 jaar De Stijl | een eeuw vol invloed op kunst, vormgeving en architectuur
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Lezing

In de jaren 1920 ontwikkelt zich in de Elzas een modernistische stroming op het gebied van architectuur en schilderkunst. De gebroeders Horn, architect en kunstverzamelaar, die zeer open stonden voor avantgardistische ideeën, krijgen in 1926 de opdracht van de stad om aan het hele interieur van de Aubette, een imposant 18de-eeuws gebouw, een nieuwe vorm en functie te geven. Hiervoor denken zij in de eerste plaats aan het kunstenaarsechtpaar Hans Arp en Sophie Taeuber. Gezien de omvang en complexiteit van de opdracht, doen deze een beroep op hun vriend Theo van Doesburg, die al meer ervaring had met het concept Gesamtkunstwerk. Hoe gingen de Straatsburgers met dit kunstwerk om en welke uitstraling gaat er tegenwoordig uit van de Aubette?

Spreker:
Dr. Anke Vrijs, universitair hoofddocent, Institut National des Sciences Appliquées, Departement architectuur, Straatsburg; voorzitter Vereniging Theo van Doesburg, Straatsburg; kunstenares

Entree is gratis.
Iedereen welkom!

U moet zich wel van tevoren aanmelden voor de evenementen in deze serie.
Gebruik hiervoor het webformulier!

Naar de website van Studium Generale