Universiteit Leiden

nl en

Kunst en Cultuur | Studium Generale | Museum De Lakenhal | Gemeentemuseum Den Haag

Nieuwe architectuur in nieuwe tijden (Achmea-gebouw, Leiden)

  • Dolf Broekhuizen
  • Fons Verheijen
Datum
woensdag 12 april 2017
Tijd
Serie
100 jaar De Stijl | een eeuw vol invloed op kunst, vormgeving en architectuur
Locatie
Achmea-gebouw
Dellaertweg 1
Leiden

VOLGEBOEKT!

Dubbellezing

Lezing 1
De architectuur van De Stijl en de Moderne Beweging
Architectuur van de historische avant-garde oogt geregeld nog vernieuwend. Villa Henny (1919) in Huis ter Heide en het onuitgevoerde Maison d’Artiste (1923) zijn iconen van het modernisme. Meerdere architecten en kunstenaars leverden destijds een bijdrage aan de ideeënontwikkeling, zoals J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Robert van ’t Hoff en Cornelis van Eesteren. Met hun individuele ontwerpen of in samenwerking met bijvoorbeeld schilders of meubelmakers, zochten ze naar de vernieuwing van de vormgeving van de leefomgeving. In deze lezing bespreekt architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen een kenmerkend De Stijl project van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren, Maison d’Artiste, in de context van de Moderne Beweging in de Nederlandse architectuur in die jaren. Aanleiding is het verschijnen van de publicatie waar hij aan meewerkte, Maison d‘Artiste. Onvoltooid icoon van De Stijl.

Spreker:
Dr. Dolf Broekhuizen, architectuurhistoricus, werkzaam bij zelfstandig onderzoeksbureau Dolf Broekhuizen, redacteur van het onlangs verschenen Maison d’Artiste, onvoltooid icoon van De Stijl (2016)

Na de pauze:

Lezing 2
Fladderende vlinders. De Stijl architectuur door de ogen van een praktiserend architect
Was de Stijl en de moderne architectuur er opeens en ontwikkelde deze architectuur zich in een rechte lijn? De invloeden van en wisselende strijd met de traditionalisten, de politieke componenten, de rol van het architectuuronderwijs, het verval en de opleving, wat maakt de moderne architectuur allemaal mee, van toen tot de dag van vandaag?

Spreker:
Fons Verheijen, architect te Leiden, oud-hoogleraar Architectural Engineering te Delft

 

Entree is gratis.
Iedereen welkom!

LET OP! DEZE TWEE LEZINGEN ZIJN NU VOLGEBOEKT. U KUNT ZICH NIET MEER AANMELDEN.

 

Naar de website van Studium Generale

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.