Debat | Studium Generale

Zelfcensuur in de wetenschap?

19 april 2017
Toegang gratis. Iedereen welkom. Geen aanmelding nodig.
Serie
Wat bezielt de universiteit?
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Klein Auditorium

Een gesprek tussen rector magnificus professor mr. Carel Stolker en Pieter Duisenberg, lid van de Tweede Kamer voor de VVD

Wordt de wetenschappelijke waarheidsvinding gehinderd door (zelf)censuur onder en door het wetenschappelijk personeel? Is academische vrijheid in Nederland nog wel geborgd?

Volgens VVD-kamerlid Pieter Duisenberg ervaren sommige wetenschappers op de Nederlandse universiteiten een ‘glazen plafond’ vanwege hun politieke opvattingen. Duisenberg deed dan ook een oproep om een onderzoek in te stellen naar mogelijke zelfcensuur en gebrek aan diversiteit in de Nederlandse wetenschap. Samen met fractiegenoot Karin Straus diende hij een motie in, die steun kreeg van VVD, PVV, CDA, SGP en een aantal kleinere fracties. De regering moet de KNAW vragen om een "nadere beschouwing en advies" over dit onderwerp.

Op 19 april komt Pieter Duisenberg naar het Leidse Academiegebouw en gaat hij in gesprek met rector Carel Stolker.

(foto van Carel Stolker door Marc de Haan, bewerkt door Studium Generale)