Recht, literatuur en het noodzakelijke verhaal: 'Walging' van Sartre

Steenschuur 25
2311 ES Leiden
A1.44 (Lorentzzaal)

'Walging' van Sartre: leven in en met verhalen

Vanuit ‘Walging’ onderzoekt Claudia Bouteligier op vrijdag 24 maart 2017 op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden) of literatuur de juridische reductie van de persoon en de werkelijkheid daadwerkelijk kan doorbreken. Want worden verhalen (ook literaire!) niet in grote mate bepaald door logica, causaliteit en noodzaak? Er lijkt sprake te zijn van een verwisseling van mechanismen – met ingrijpende consequenties voor het doen van recht aan de ander en de werkelijkheid.

Wij leven in en met verhalen. Door middel van verhalen geven wij niet alleen vorm aan onszelf en ons eigen leven, maar ook aan de ander en de werkelijkheid om ons heen. In de zesde lezing uit de lezingenreeks ‘Recht, literatuur en existentiefilosofie’ staat een roman centraal die handelt over deze menselijke drang tot narrativiteit: ‘Walging‘ (‘La Nausée’, 1938) van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre (1905-1980)). Deze in dagboekvorm geschreven roman biedt prachtige inzichten over de werking van verhalen en de existentiële keuze als het aankomt op het vertellen ervan. In ‘Walging’ laat Sartre de lezer reflecteren op deze vaak als vanzelfsprekend aangenomen narrativiteit.

Over Claudia Bouteligier

Docent/onderzoeker bij de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Bouteligier bereidt een proefschrift voor over ‘Recht en literatuur’, waarbij zij vanuit het perspectief van literatuur en dialogische filosofie (resp. Dostojevski en Buber) zowel grondslagen van het recht als kernveronderstellingen binnen ‘Recht en literatuur’ heronderzoekt.  Zij verzorgt tevens meerdere vakken in de bachelor Rechtsgeleerdheid en heeft diverse cursussen ontworpen en gecoördineerd, waaronder een tienweekse cursus over Dostojevski’s ‘De gebroeders Karamazov’ en een interfacultaire Honours Class van de Universiteit Leiden, ‘Recht, literatuur en film‘. Zij geeft jaarlijks een deel van de PAO-cursus (Post Academisch Onderwijs) ‘Recht en Literatuur‘ aan advocaten en juridische professionals.

Meer informatie over de lezing

Direct aanmelden voor de lezing

Laten weten via Facebook dat je aanwezig bent bij de lezing

Recht en Literatuur Leiden