Lezing | Studium Generale

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
011

Hoe hebben we toch allemaal onze moedertaal verworven? Zonder expliciete instructie moesten we als baby de code van onze moedertaal maar zien te kraken (Kuhl, 2004). We moesten eenheden, woorden, zien te vinden in de spraakbrij die de mensen over ons uitstortten, en de bijbehorende betekenissen ontdekken. Ook moesten we analyseren op welke manier die woorden met elkaar verbonden konden worden in zinnen. Vervolgens moesten we deze kennis in de praktijk brengen, en woorden en zinnen gaan produceren. Dit is nog maar een fractie van wat we aan taalkennis hebben moeten verwerven, en des te indrukwekkender is het dat de code van de moedertaal binnen een jaar of vier grotendeels gekraakt is. Claartje Levelt zal aan de hand van kindertaalproducties een aantal stadia uit het taalverwervingsproces illustreren, en zal laten zien hoe taalkundigen achter de taalkennis van jonge baby's proberen te komen.