Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Het horen van spraak en muziek met een cochleair implantaat

  • Daan van de Velde MPhil, docent fonetiek, LUCL en LIBC, Universiteit Leiden
Datum
dinsdag 28 maart 2017
Tijd
Serie
Allemaal taal!
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

De kant van de taalkunde die over het waarnemen en produceren van spraak gaat heet de fonetiek. Fonetici vragen zich af hoe mensen verschillende spraakklanken maken en hoe het gehoor ze van elkaar kan onderscheiden. Het onderzoek daarnaar is niet alleen relevant voor sprekers en luisteraars bij wie dat geen probleem vormt, maar ook voor mensen die daar problemen mee hebben. Een voorbeeld van mensen met een abnormaal gehoor zijn mensen met een cochleair implantaat (CI). Dat is een chirurgisch geimplanteerd gehoorapparaat waarmee dove mensen weer tot op zekere hoogte kunnen horen. Hoewel deze apparaten voor veel mensen verbluffend goed werken, zijn er grote verschillen met normaal gehoor. In deze lezing introduceer Daan van de Velde de fonetiek en gaat hij in op de vraag hoe CI’s werken, hoe spraak en muziek klinken voor gebruikers van CI’s en wat hun mogelijkheden en beperkingen zijn. Hij illustreert dit met veel geluidsvoorbeelden.

Programma 

19.30 Het horen van spraak en muziek met een cochleair implantaat - Daan van de Velde
20.20 vragen uit publiek
20.35 pauze
20.50 Taalwetenschap en de prehistorie - Tijmen Pronk
21.40 vragen uit publiek

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.