De relatie tussen muziek en religie

14 maart 2017
Rijksmuseum van Oudheden

Tempelzaal

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert een avond met lezingen van muziekkenner Leo Blokhuis (De Wereld Draait Door) en wetenschapper Frits Naerebout (Universiteit Leiden) over de relatie tussen muziek en religie in het heden, het recente verleden en de oudheid.

Leo Blokhuis over gospel, Frits Naerebout over klassieke oudheid

Leo Blokhuis trapt de avond af met een lezing waarin hij vertelt over de vroege gospel, zoals die bijvoorbeeld in kleine baptistenkerken in de Mississippidelta werd gespeeld, en oude bluesmannen die over een beter leven in het hiernamaals zongen. Uiteraard omlijst hij zijn verhaal met de nodige muziekfragmenten. Na een korte pauze geeft Frits Naerebout een lezing over muziek die in de klassieke oudheid bij rituelen en godsdienstige praktijken werd gespeeld. Aansluitend is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan beide sprekers.

Leo Blokhuis

Leo Blokhuis is bekend als popmuziekkenner uit de tv-programma’s Top 2000 a Gogo en het veelgeprezen programma De Wereld Draait Door. Tevens is hij maker van het radioprogramma For the Record, dat hij samen met Mart Smeets presenteert. In de jaren negentig was hij met Jan Douwe Kroeske tien jaar lang maker van de 2 Meter Sessies op zowel radio als televisie.

Frits Naerebout

Frits Naerebout is docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij doceert al ruim vijfendertig jaar Griekse en Romeinse geschiedenis en is auteur van een lange reeks publicaties. Zijn boek De Oudheid. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis (geschreven met zijn oud-collega Henk Singor) beleeft binnenkort de 21ste druk.