Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Constant Hijzen over zijn boek Vijandbeelden

Datum
donderdag 23 maart 2017
Tijd
Toelichting
Gratis toegang
Locatie
Van Stockum Boekverkopers
Breestraat 113
2311 CL Leiden

Constant Hijzen geeft bij Van Stockum Boekverkopers in Leiden een lezing over zijn boek Vijandbeelden, de handelseditie van zijn proefschrift over een geschiedenis van het werk van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten tussen 1912 en 1992 in relatie tot de democratie. 

Ondanks alle geheimzinnigheid leiden geheime diensten een openbaar bestaan. Ambtenaren voerden loopgravenoorlogen om het geheime werk, ministers beëindigden operaties, Kamerleden stelden verontwaardigde vragen en burgers schreven boze brieven aan deze diensten – soms met reële gevolgen in termen van prioriteiten, begroting of beleid. In Vijandbeelden staat daarom de relatie tussen de veiligheidsdiensten en de democratie centraal. Beginnend in 1912, in de aanloop naar de oprichting van de eerste veiligheidsdienst, en eindigend in 1992 – het jaar waarin de ‘nieuwe’ Binnenlandse Veiligheidsdienst gelanceerd werd – komen in dit boek wervelende discussies en spannende confrontaties aan bod. Deze hebben, steeds vanuit veranderende vijandbeelden, de Nederlandse veiligheidsdiensten gedefinieerd. 

Constant Hijzen is verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs en het Instituut voor Geschiedenis van Universiteit Leiden. 

Website Van Stockum

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.