Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Alles moet kapot!

Datum
donderdag 16 maart 2017
Tijd
Serie
Lezingen Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden
Locatie
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert publiekslezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen. 

Een lezing over de essentiële rol van afbraakprocessen in het immuunsysteem

Het is eigenlijk een wonder dat wij als mensen leven: de helft van de cellen in ons lijf zijn geen menselijke cellen, maar bacteriën. Hieronder bevinden zich vele mogelijke ziekteverwekkers die rustig op onze huid leven en overleven en hun kansje afwachten.

Toch worden we eigenlijk maar zelden ziek. Een van de redenen hiervoor is dat de bacteriën die wagen je te infecteren genadeloos om zeep worden geholpen door cellen van ons immuunsysteem. Dit proces is zo bruut, dat de meeste soorten keurig op de huid of in de darmen blijven en zich gedeisd houden. Sterker nog, de bacteriën die het wel proberen worden bij hun volgende poging nog genadelozer vernietigd omdat ons immuunsysteem de eerste poging onthoudt.

Over de spreker

Sander van Kasteren werkt bij het Leids Instituut voor de Chemie (LIC) en het Instituut voor de Chemische Immunologie. Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen van deze interacties tussen bacteriën en de afbraakcellen van het immuunsysteem (de fagocyten). Binnen deze cellen kijkt hij naar de mechanismes waarmee deze cellen de bacteriën herkennen, doodmaken en afbreken. Wat vooral zijn interesse is, is hoe fagocyten informatie doorgeven aan de rest van het immuunsysteem om de eerste aanval kunnen onthouden. Dit is namelijk ook het mechanisme waardoor vaccins zo effectief zijn in het bestrijden van ziektes.

Door met hele hoge precisie binnen in immuuncellen naar deze processen te kunnen kijken, hoopt van Kasteren op den duur deze processen beter te leren sturen, met als doel het ontwerpen van efficiëntere vaccins. Niet alleen tegen de bacteriën die het elke dag opnieuw weer proberen zonder succes, maar ook tegen de bacteriën die zich juist door de fagocyten op laten eten en zich in die cellen voortplanten, en zelfs tegen bepaalde soorten kanker.

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.