Alumni-activiteit | Masterclass

Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
3.60

Het Alumnibureau van de Universiteit Leiden organiseert in samenwerking met het Centre for Professional Learning een masterclass voor alumni over de kracht van beïnvloeden van besluitvorming en lobbyprocessen.

In deze masterclass nemen we u mee in het krachtenveld van beïnvloeders, beslissers en belangenvertegenwoordigers. Vanuit zowel de wetenschap en als de praktijk belichten we de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van lobby en public affairs en het effect daarvan. Wat is lobbyen nu eigenlijk? Wat is het belang van lobbyen voor private organisaties is en welk effect hebben grassroots?

We behandelen de opkomst van de invloed van de burger en de impact van social media op het “Public Affairs” vak. Wat is er nog over van de authentieke lobby en welke invloeden waren en zijn van kracht op bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen, de Brexit, het Oekraïne referendum en de discussie  zwarte Piet?

Wat kunt u verwachten?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden bekijken we hoe lobby- en public affairs-processen een rol spelen in zowel publieke als private sectoren. Inspirerende sprekers bieden u op een laagdrempelige manier een inkijkje in het brede spectrum van ontwikkelingen die er op het gebied van lobby en public affairs zijn. Tijdens de masterclass is er voldoende ruimte om de docenten en praktijkdeskundigen vragen te stellen.

Prof.dr. Arco Timmermans

Prof.dr. Arco Timmermans is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs te Den Haag. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan het European University Institute in Florence (Italië) binnen de sociale en politieke wetenschappen. Tot 2014 was hij onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut. Zijn onderwijs gaat over beleidsprocessen en de politiek van belangenbehartiging in Nederland en Europa. Het onderzoek van Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda, en hoe de rol van belangengroepen allerlei typen organisaties en burgergroepen hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk. Arco biedt een perspectief van buitenaf; welke  trends & ontwikkelingen zijn er te onderscheiden? Wat is er uit nationaal en internationaal onderzoek bekend? Welke dilemma’s zitten er vast aan het vakgebied van Public Affairs?

Marjolijn Vencken

Marjolijn Vencken is strategisch adviseur Public Affairs en heeft haar eigen adviesbureau Trouble in Paradise. Zij deed onder andere opdrachten voor Heineken en KPN en is op dit actief voor Shell. Zij is daar betrokken bij de opdracht om met Shell de transitie te maken van fossiele naar duurzame energie. Een uitdaging die veel media aandacht krijgt. Marjolijn gaat in op de vraag: Hoe pak je zoiets aan? Op het vlak van public affairs en communicatie maar ook als het gaat om de politiek. En hoe neem je daarin ook de business mee?

Peter van Keulen

Peter van Keulen is directeur/ oprichter van Public Matters. Met meer dan 25 jaar werkervaring op en rond het Binnenhof, is Van Keulen allround adviseur public affairs en politieke lobby. Hij ondersteunt cliënten uit uiteenlopende sectoren, adviseert public affairs professionals, en geeft lezingen en workshops. Voordat hij Public Matters oprichtte was Peter lobbyist van Albert Heijn en de overige Nederlandse werkmaatschappijen van Ahold. Ook werkte hij in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en richtte hij in 1999 de Beroepsvereniging voor Public Affairs in Nederland op. Peter is de Nederlandse afgevaardigde in de Public Affairs Community Europe (PACE). Peter studeerde aan de London School of Economics (LSE). Aan de Universiteit Leiden studeerde hij Bestuurskunde.

Meer info en aanmelden

Deze masterclass is toegankelijk voor alle alumni van de Universiteit Leiden. Kosten voor deelname aan de Masterclass zijn €25,00.

De masterclass vindt plaats op de gloednieuwe locatie Wijnhaven van de Universiteit Leiden, aan de Turfmarkt 99 in Den Haag.

U kunt zich hiervoor nog aanmelden vanavond vanaf 18.30 uur in het Wijnhavengebouw. Let op: er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar