Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Waar komt het Nederlands vandaan?

Datum
dinsdag 7 februari 2017
Tijd
Serie
Allemaal taal!
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Hoe kan het dat het Nederlands zoveel op z’n buurtalen, het Duits en het Engels, lijkt? En waarom lijkt het nauwelijks op die andere buurtaal, het Frans? Waarom lijken de woorden voor ‘moeder’, ‘broeder’, en ‘dochter’ in het Sanskrit ( mātar , bhrātar , en duhitar, respectievelijk) zoveel op de Nederlandse vorm? Waar komt het Nederlands vandaan?
Al deze vragen vinden hun antwoord in de vergelijkende taalwetenschap, de tak van taalwetenschap die zich bezig houdt met taalverwantschappen, het vaststellen van taalstambomen, en het reconstrueren van prehistorische taalstadia. Aan de hand van bovenstaande vragen zal Alwin Kloekhorst u tijdens deze lezing deelgenoot maken van de nieuwste inzichten in dit veld, en u vertellen waar het Nederlands nou precies vandaan komt, en hoe de structuur van de grote Indo-Europese taalfamilie waartoe het Nederlands behoort, bepaald kan worden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.