Het bevooroordeelde brein

Wassenaarseweg 52
2333 AK LEIDEN
SA-41

Verandering van cognitieve controle door transcraniale stimulatie

Beperkingen in cognitieve and gedragscontrole komt vaak voor bij vele psychiatrische disorders zoals depressie, angst, verslaving en eet disorders. Transcraniale breinstimulatie technieken blijken effectieve instrumenten te zijn om de fysieke effecten te onderzoeken en de beperkingen van de uitvoerende functies te verbeteren. Derhalve, de verkenning van neurofunctionele ondersteuning van cognitieve controle middels transcraniale stimulatie biedt nieuwe mogelijke behandelingsvormen aan. Diverse interacties tussen taakeigenschappen, individuele factoren, 'staat' van het brein en stimulatie parameters,vormen de grote uitdagingen in dit onderzoek. Tijdens deze lezing, probeer ik dit concept weer te geven, door middel van het geven van enkele voorbeelden van deze interacties en wat er gebeurd met de plasticiteit van de cognitieve controle als er sprake is van transcraniale brein stimulatie en we zullen de therapeutische mogelijkheden bespreken.

Prof. Dr. Christian Plewnia