Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Paradisolezing Xander Tielens - Leven in ons heelal

Datum
zondag 19 februari 2017
Tijd
Locatie
Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
Zaal
Grote Zaal

Astrobiologie is de studie van de oorsprong van het leven in het heelal en houdt zich bezig met de meest fundamentele vragen in de wetenschap: 'Hoe is het leven begonnen op Aarde?' en 'Is er leven elders in het heelal?'. In de laatste twintig jaar hebben we geleerd dat het in het heelal wemelt van de planeten en dat van iedere vijf zon-achtige sterren er één een aard-achtige planeet heeft in de 'bewoonbare zone'. We hebben geleerd dat leven kan gedijen op de meest extreme plaatsen op Aarde. En we hebben geleerd dat leven razendsnel ontstaan is op Aarde toen de condities er naar waren.

Zo is het paradigma omgeslagen van 'Leven op Aarde is uniek' naar 'Leven is wijdverspreid in het heelal'. De zoektocht naar de biosignaturen op andere planeten is daarmee leven in geblazen. In deze lezing komen de verschillende factoren die deze omslag te weeg hebben gebracht aan de orde en worden de chemische wortels van het leven in het heelal besproken.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.