The Cultural Revolution: A People’s History, 1962-1976

Klein Auditorium
Prof. Frank Dikötter

- DEZE LEZING ZIT VOL -

Frank Dikötter ontvangt op 8 februari - tijdens de dies natalis - een eredoctoraat. Op 7 februari geeft hij een lezing over de Culturele Revolutie in China. De lezing is vrij toegankelijk na aanmelding.

Na de ramp van de Grote Sprong Voorwaarts, waarbij tientallen miljoenen mensen omkwamen in de periode 1958 en 1962, lanceerde de ouder wordende Chinese leider Mao Tse-tung een campagne om zijn reputatie op te krikken en degenen te elimineren die hij zag als bedreiging voor zijn nalatenschap.

Het doel van de Culturele Revolutie was om het land te ontdoen van de bourgoisie en kapitalistische elementen waarvan hij dacht dat zij een bedreiging waren voor de communistische ideologie. Maar Mao gebruikte de campagne ook om mensen tegen elkaar op te zetten, en om te voorkomen dat zijn collega's zich tegen hem zouden keren.

Jonge studenten verenigden zich in de Rode Garde, bereid om de Grote Roerganger tot de dood te beschermen. Al snel bevochten rivaliserende facties ook elkaar met semi-automatische wapens in de naam van de revolutionaire zuiverheid. Toen het land in chaos verviel, greep het leger in.

Ook het leger zelf werd vervolgens het slachtoffer van de Culturele Revolutie, en in 1971 greep het 'gewone volk' die gelegenheid aan om de markt te herstellen en de partijideologie uit te hollen. In het kort: ze begroeven het Maoisme. De verspreiding van basale economische vrijheden was dus een onbedoeld gevolg van een decennium van staatsgeweld en angst.