Congres/symposium

Langegracht 70
2312NV Leiden
Reflect (2e etage)

Denk je na over samenwerking met een maatschappelijke partij of een bedrijf? Doe je onderzoek op het terrein van Digital Humanities? Dan zijn de NWO KIEM-regeling en de nieuwe NWO-call for proposals voor Big Data/Digital Humanities welllicht interessant voor jou. Luris en de Faculteit der Geesteswetenschappen organiseren op donderdag 16 februari een informatiebijeenkomst over beide calls. Onderzoekers vanuit de gehele Universiteit Leiden zijn welkom.

15.30 -15.45       Inloop

15.45 -15.55       Korte introductie door Stefan de Jong

15.55 - 16.25      Uitleg over KIEM en de call Digital Humanities door NWO (Laia Frijhoff)

16.25 - 16.40      Bijdrage van gehonoreerd KIEM-project Rob Zwijnenberg

16.40 - 16.55      Bijdrage door uitgeverij Brill

16.55 - 17.15      Vragen

17.15 - 18.00      Borrel

Graag aanmelden via events@luris.nl

NWO KIEM (Creatieve Industrie)
Met een KIEM-financiering van maximaal € 15.000 kunnen wetenschappers samenwerken met private en publieke partijen aan projecten op het terrein van de creatieve industrie. De sector creatieve industrie wordt door NWO breed uitgelegd. Gepromoveerde onderzoekers vragen namens een consortium financiering aan, waarbij ook de private partners of publieke partijen met een ANBI-status (b.v. musea) een financiële bijdrage leveren. Voor deze call kunnen doorlopend, maar tot uiterlijk 30 november 2017 aanvragen worden ingediend. Meer informatie is te vinden op de NWO-website.

NWO Big Data/Digital Humanities (Smart Culture)
In de loop van februari verschijnt een nieuwe call: Big Data/Digital Humanities. Deze call verbindt het onderzoek voor de creatieve industrie met Digital Humanities-onderzoek en grootschalige digitale infrastructuren. Het gaat daarbij om de interpretatie en ontsluiting van grote, complexe databestanden die mogelijkheden bieden voor nieuwe inzichten en doorbraken door het toepassen van nieuwe methodes en technieken. Tijdens de bijeenkomst vertelt NWO meer over de call, wat kan worden aangevraagd en door wie, en verdere voorwaarden.

Rob Zwijnenberg
Voor zijn project ‘Doe-het-zelf verbeter kliniek’ ontving professor of Art and Science Interactions Rob Zwijnenberg onlangs een KIEM-subsidie. Binnen dit project over biotechnologie werkt hij samen met De Waag. Tijdens zijn presentatie zal Rob Zwijnenberg vertellen over hoe hij geschikte partners vond voor zijn project en waar je op moet letten als je aan de slag wil met een KIEM-aanvraag.

Brill
Wetenschappelijke uitgeverij Brill was betrokken in een KIEM-consortium dat onderzoek deed naar games als educatiemiddel in voortgezet onderwijs en musea. De uitgeverij verkent en experimenteert met nieuwe technologieën om publicaties beschikbaar te maken. Zij zoekt daarbij samenwerking met academici. Ernest Suyver, projectmanager digital humanities, zal ingaan op de interesse van Brill in de calls en de onderwerpen waarom de uitgeverij samenwerking zoekt.