Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Ecologische effecten van nanodeeltjes op het aquatische milieu

Martina Vijver

Serie Lezingen Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden
Huygens Laboratorium
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal De Sitterzaal

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Profiel spreker

Martina Vijver is werkzaam als universitair hoofddocent Ecotoxicologie aan de Universiteit Leiden bij het Centrum voor Milieuwetenschappen. Ecotoxicologie is een vakgebied op het raakvlak van chemie en biologie. Een belangrijke mijlpaal in Vijver's onderzoeks-carrière is het behalen van haar VIDI (2014) op het gebied van de nano-ecotoxicologie. Nanotechnologie ontwikkelt zich erg snel en brengt ons positieve vooruitgang.  De maatschappij is echter eveneens verplicht om de eventuele ongewenste risico’s van een dergelijk groeiende technologie in kaart te brengen. In dit project onderzoekt Vijver het gedrag van nanodeeltjes in het aquatische milieu. Tegelijkertijd kwantificeert ze de opname en de interne distributie van de nanodeeltjes in het organisme, daarbij rekening houdend met de verscheidenheid van de ecologie (eendenkroos tot alg, verschillende vertebraten en zebravislarven).