Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De taal van argumenten en overtuigen

Datum
dinsdag 28 februari 2017
Tijd
Serie
Allemaal taal!
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Het denken over hoe je een standpunt het beste kunt verdedigen is begonnen in de klassieke oudheid. Veel van de ideeën die toen al zijn ontwikkeld, spelen ook vandaag de dag nog een belangrijke rol in de theorie van argumenteren en overtuigen, uiteraard in een modern jasje. In het huidige maatschappelijke klimaat, waarin discussies over actuele thema’s op het scherpst van de snede worden gevoerd, is het belangrijk om deze theorie te beheersen. Niet alleen om zelf een sterk betoog te kunnen houden, maar ook om te kunnen beoordelen of de argumenten van een ander wel hout snijden. Daarvoor is het niet alleen nodig om kennis van drogredenen te hebben, maar ook van andere strategieën die het zicht op de werkelijke argumentatie belemmeren. In deze lezing worden, na een korte introductie in de geschiedenis van argumentatie en retorica, een aantal van deze strategieën besproken aan de hand van actuele voorbeelden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.