Cleopatra en Alexandrië

Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Tempelzaal

Cleopatra: laatste koningin van de Nijl

Cleopatra was de laatste koningin van de Nijl. Met de inname van Alexandrië door de Romeinen in 30 voor Christus kwam er een eind aan de geschiedenis van het Egypte der farao’s. Althans, zo wordt vaak geschreven. Toch doen we Cleopatra tekort wanneer we haar louter en alleen als Egyptisch karakteriseren. Als Ptolemeïsche vorstin had ze Griekse wortels. Ze woonde enige tijd in Rome en kreeg kinderen van belangrijke Romeinse generaals. Bovendien maakte ze aanspraak op het wereldrijk van de Perzen.

Alexandrië in de context van Hellienistisch Eurazië

In zijn lezing zal Miguel John Versluys deze verschillende facetten van Cleopatra bespreken en kijken hoe dit zich verhoudt tot de situatie in Alexandrië in algemene zin. Er woedt nog steeds een fel wetenschappelijk debat over de vraag of Alexandrië nu een Griekse, Romeinse of Egyptische stad was. Dat is niet alleen een foutief gestelde vraag, maar het is ook beter voor onderzoekers om zich te richten op de bredere context van Hellenistisch Eurazië om de toenmalige toestand in de wereld echt te begrijpen.

Meer informatie en aanmelden