Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Boekpresentatie Geerten Waling 'Zetelroof'

Datum
dinsdag 28 februari 2017
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)

Studievereniging Justus Lipsius nodigt u van harte uit voor het bijwonen van de presentatie van Geerten Walings nieuwste boek Zetelroof (Nijmegen: Vantilt, 2017).

Tijdens deze boekpresentatie zal Waling ingaan op de thematiek van dit boek, namelijk, zoals de titel van het boek al doet vermoeden, 'zetelroof'. Dit is de, volgens hem onterechte, benaming van partijleden die zich afscheiden van hun fractie en als onafhankelijk Kamerlid hun ambtstermijn volmaken. Zij doen dit op grond van hun individuele mandaat. Dit zagen wij bij Geert Wilders en Rita Verdonk na afscheiding van de VVD en afgelopen kabinetsperiode bij bijvoorbeeld Joram van Klaveren, Louis Bontes en Jacques Monasch.

Het individuele mandaat is neergelegd in artikel 67, lid 3 van de Grondwet. Dit belangrijke staatsrechtelijke principe is sindskort onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Volgens Waling nam zij op 7 december 2016 een verkeerde beslissing. “Als het aan een Kamermeerderheid ligt, zullen fractieafsplitsingen in de toekomst worden afgestraft met veel te krappe budgetten, geringe spreektijd en zelfs een tweederangsstatus als ‘groep’ in plaats van volwaardige fractie’,” zo schreef hij daags voor het Kamerdebat in De Volkskrant. Deze beslissing zal een verdere bedreiging van het individuele mandaat inhouden, zoals dit reeds wordt bedreigd door de zogenaamde fractiediscipline. Dit houdt in dat leden van de Tweede Kamer niet stemmen op grond van hun individuele mandaat, maar op grond van het ‘mandaat’ van hun fractie. In 99,999% stemt een Tweede Kamerlid in lijn met zijn politieke partij. Wie hiervan afwijkt, heeft in de praktijk vaak een probleem, zoals het niet terugkeren op de kieslijst. 

Studievereniging Justus Lipsius hoopt u allen te verwelkomen. 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie