Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Congres/symposium | Legitimiteitssymposium

De legitimiteit van gemeenteraden in Nederland

Geerten Boogaard

Hans Vollaard

Wim Voermans

Prof. dr. Klaartje Peters (Maastricht University)

Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam, ovb)

Jasper Loots (De gemeenteraad heeft geen toekomst)

John Bijl (Perikles Instituut)

Hester Tjalma (bestuursadviseur Vereniging van Griffiers)

Kamerlingh Onnes Building
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal Lorentzzaal (A.144)

Gemeenteraden staan onder druk. Problemen met het rekruteren van nieuwe raadsleden, de versnippering van het partijlandschap en de overbelasting door nieuwe, gedecentraliseerde taken – de lokale volksvertegenwoordigingen hebben rustigere tijden gekend. Heeft de lokale democratie nog perspectief? Wat is de legitimiteit van de gemeenteraad? In het kader van het profileringsgebied Politieke Legitimiteit doen veel wetenschappers aan de Universiteit Leiden onderzoek naar deze kwesties. Op 27 januari gaan enkelen van hen in gesprek met deskundigen uit de praktijk.

De Denktank van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voltooide afgelopen zomer het rapport Maatwerkdemocratie, over de toekomst van de gemeenteraden. Op basis daarvan komen op het symposium de volgende stellingen aan bod:

1. Gemeentelijke herindeling is slecht voor de legitimiteit van gemeenteraden, zoals blijkt uit de lagere verkiezingsopkomsten.
  2. De massale opkomst van lokale partijen versterkt de legitimiteit van gemeenteraden.
  3. Ook lokale referenda en burgerinitiatieven kunnen die legitimiteit versterken.
  4. Nederland heeft een teveel aan raadsleden.
  5. Raadsleden krijgen te weinig training en ondersteuning om een volwaardige democratische controle uit te oefenen op het lokale bestuur en op regionale samenwerking.

14.30 uur Inloop met koffie & thee

15.00 uur Opening door Kajsa Ollongren (ovb; wethouder Amsterdam, voorzitter van de Denktank Jaarbericht van het VNG die het rapport Maatwerkdemocratie schreef)

15.15 uur Inleidingen van drie wetenschappers:

• dr. Hans Vollaard (Instituut Politieke Wetenschap, UL)

• dr. Geerten Boogaard (Instituut voor Publiekrecht, UL)

• prof. dr. Klaartje Peters (Maastricht University)

16.00 uur Pauze

16.15 uur Openingsstatement en reactie van drie praktijkdeskundigen:

• Jasper Loots (auteur De gemeenteraad heeft geen toekomst)

• John Bijl (oprichter Perikles Instituut & auteur van De mystery burger)

• Hester Tjalma (bestuursadviseur van de Vereniging van Griffiers & oud-raadslid).

Debat onder leiding van prof. dr. Wim Voermans (Instituut voor Publiekrecht, Universiteit Leiden en tevens als wetenschapper betrokken bij de VNG-Denktank).

17.00 uur Borrel in de Global Lounge (begane grond, onder de Lorentzzaal)

Dit symposium is een initiatief van het Profileringsgebied Politieke Legitimiteit (Universiteit Leiden). Het is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden, aanmelding is niet nodig. Neem voor meer informatie contact op met coördinator Geerten Waling.