Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal De Sitterzaal

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Vaatwastabletten voor schone, vetvrije vaten

Miranda van Eck doet bij het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) onderzoek naar slagaderverkalking (atherosclerose). Dit is de belangrijkste oorzaak van veel hart- en vaatziekten. Hierbij vernauwen bloedvaten door ophoping van cholesterol in ontstekingscellen (macrofagen), wat uiteindelijk kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Van Eck hoopt door haar onderzoek manieren te vinden om deze vettige aanslag in bloedvaten te verminderen.

Van Eck hoopt door haar onderzoek een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van echte ‘vaatwastabletten’, geneesmiddelen die bloedvaten weer schoonmaken en atherosclerotische plaques (de ophopingen van cholesterol en macrofagen) laten verdwijnen. Jarenlang dachten onderzoekers dat dit niet mogelijk was, maar recent onderzoek in experimentele modellen heeft laten zien dat deze plaques binnen drie dagen kunnen verdwijnen. Met behulp van een Vici-subsidie van NWO wil Van Eck onderzoeken welke factoren daarbij een rol spelen.

Om bijwerkingen te beperken, is het belangrijk om medicijnen heel gericht naar de atherosclerotische plaques te sturen. Van Eck onderzoekt of dat kan door geneesmiddelen te verpakken in vetbolletjes, die specifiek door de macrofagen worden opgenomen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met haar onderzoek wil Van Eck dit nieuwe onderzoeksveld, dat ten dienste staat van de onderzoekers die zich direct bezighouden met het vervaardigen van nieuwe medicijnen, verder ontwikkelen.