Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal Lorentzzaal (A144)

Op woensdag 7 december geeft de Amerikaanse professor Richard Albert (Boston College) een lezing. Albert is een wereldwijd bekende deskundige op het gebied van constitutionele verandering.

Zijn lezing staat in het teken van Constitutional change in Europe. Europa staat aan de vooravond van grote constitutionele veranderingen. Hoe zal bijvoorbeeld de Europese Unie er na een Brexit uitzien? Maar ook de Europese staten zélf zijn volop in beweging: in Hongarije, Polen en Turkije staat de grondwet onder druk. En misschien geldt hetzelfde voor landen als Frankrijk en Nederland. Ook hier vinden straks verkiezingen plaats die vergaande gevolgen hebben voor het politieke en het juridische bestel. Hoe moeten we denken over constitutionele verandering? Is verandering altijd slecht? Moet een grondwet onveranderbaar worden gemaakt? Of is een dynamische grondwet juist beter. Die vragen vormen de aanleiding voor de lezing van professor Albert.