Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Symposium Digitale Collectie Cariben t/m 1954

Datum
zaterdag 3 december 2016
Tijd
Locatie
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal

Op 3 december wordt het resultaat van het digitaliseringsproject 'Nederlandse Caribische Collecties tot en met 1954' feestelijk gepresenteerd met een symposium in Leiden en op Curacao. Als je geïnteresseerd bent in taal, geschiedenis en cultuur van de Nederlandse Cariben, meld je dan aan en kom luisteren en kijken!

Programma
Aanmelden

Symposium met feestelijke afsluiting i.s.m. de University of Curaçao

Tijdens het symposium krijgt u een kijkje achter de digitale schermen van het project en vertellen diverse onderzoekers hoe zij de Caribische collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV), Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) gebruiken voor hun onderzoek. Een panel discussieert over de nieuwe mogelijkheden die de digitalisering van deze collecties kan bieden voor onderwijs en onderzoek en medewerkers van Universitaire Bibliotheken Leiden zullen u meer vertellen over huidige en toekomstige trends binnen digitaal onderzoek en de infrastructuur die hiervoor nodig is. Het symposium wordt in samenwerking met de University of Curaçao via een live verbinding afgesloten met een gezamenlijke feestelijke opening van de digitale bibliotheek die dit project heeft opgeleverd.

Programma symposium 3 december 2016

Hieronder vindt u het programma van het symposium Nederlandse Caribische Collecties tot en met 1954 dat op 3 december plaats vindt tussen 14:00 en 18:00 uur in de Vossiuszaal van de Universitaire Bibliotheken Leiden (Witte Singel 27). Van een enkele lezing is de titel nog niet definitief. Houd onze website in de gaten voor het definitieve programma.

13.30 Zaal open
14.00 Ontvangst & opening door Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit Leiden
14.10 Dagvoorzitter Tanja Fraai, zakelijk leider van de Stichting WeConnect,  introduceert het programma
14.15 prof.dr. Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden, spreekt over de geschiedenis van De Collectie Cariben en de betekenis van deze collectie voor onderzoek en onderwijs 
14.25 dr. Saskia van Bergen, projectleider Innovatie & Projecten van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij leidde het project  Nederlandse Caribische Collecties tot en met 1954 en geeft een kijkje achter de schermen van het digitaliseringsproject
14.35 prof.dr. Henk den Heijer, emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden zal aan de hand van een belangrijk document in de collectie, van Jan Valckenburgh, spreken over Het begin van de Nederlandse slavenhandel op Curaçao en Spaans-Amerika
14.45 dr. Jessica Roitman, onderzoeker bij het KITLV en universitair docent aan de Universiteit Leiden (titel lezing n.n.b.)
14.55 dr. Karwan Fatah Black, universitair docent aan de Universiteit Leiden (titel lezing n.n.b.)
15.05 Questions &Answers
15.10 dr. Aart G. Broek, onderzoeker en adviseur binnen de Sociale Wetenschappen, verbonden aan het Bureau Klasse Onderwijs & Opvoeding VOF, zal een presentatie geven met de titel Gevangen in een virtueel vijfsterrenhotel. ‘De digitalisering van archieven en bibliotheken levert voor onderzoekers een comfort vergelijkbaar met een verblijf in een vijfsterrenhotel. Je kunt er echter niet meer uit, waardoor geneugten van traditioneel onderzoek je worden ontnomen. Het een en ander geïllustreerd aan onderzoek in Antilliaanse archieven en bibliotheken.’
15.20 dr. Bart Jacobs, universitair docent aan het Institute of Germanic Philology van de Jagiellonian University in Kraków, vertelt over De waarde van de Collectie Cariben voor (de studie van) het Papiaments. ‘Het Papiaments is een onontbeerlijk ingrediënt dat kleur, karakter en smaak geeft aan de ABC eilanden. Maar waar deze taal eigenlijk vandaan komt is nog steeds raadselachtig. De Collectie Cariben biedt spannende mogelijkheden om nieuw licht op dit vraagstuk te werpen.’
15.30 Questions & Answers
15.35 Pauze
15.55 dr. Valika Smeulders, onderzoeker en directeur van Pasado Presente, spreekt over Jouw geschiedenis, mijn geschiedenis: erfgoed en representatie in de Collectie Cariben. ‘De boeken die in de koloniale periode geschreven zijn, waren niet gericht op de werkelijkheid van de slaafgemaakten. Is de Collectie Cariben interessant voor mensen die meer willen weten over de beleving van slavernij?’
16.05 Paneldiscussie
16.35 drs. Laurents Sesink, hoofd van het Centre for Digital Scholarship van Universitaire Bibliotheken Leiden en drs. Isabel Brouwer, vakreferent Latijns-Amerika & Caraïben bij Universitaire Bibliotheken Leiden spreken over Trends & technologieën: nu en in de toekomst
16.45 dr. Patrick Gouw, vakreferent bij de Universitaire Bibliotheken Leiden en projectleider van het succesvolle UBL project Maps in the Crowd, geeft met zijn presentatie Cariben in kaart een voorproefje van de derde ronde van Maps in the Crowd, waarin ditmaal de Cariben de hoofdrol spelen
17.00 Gezamenlijke feestelijke opening  via een live verbinding met de University of Curaçao & borrel (vanwege de live verbinding kan dit tijdstip worden gewijzigd)

Aanmelding

In verband met het maximum aantal zitplaatsen, willen we u vriendelijk verzoeken om u van tevoren aan te melden via aanmelding@library.leidenuniv.nl (o.v.v. Symposium Caribische Collecties 3 december) of telefonisch via ons secretariaat: 071-527 28 32.

 

Information

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.