Samenwerking van kraaiachtigen en de cognitieve evolutie

• Jorg J.M. Massen, Department of Cognitive Biology, University of Vienna, Austria.
21 december 2016
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Wassenaarseweg 52
2333 AK LEIDEN
S.B11

'De sociale intelligentie'-hypothese beweert dat grote hersenen tegelijk een ontwikkeling hebben ondergaan met de toenemende complexiteit van de sociale omgeving. Zij hebben zich namelijk succesvol gehandhaafd welk hogere sociale cognitieve vaardigheden vereist zoals b.v. samenwerking. Om de invloed van complexe sociale cognitieve vaardigheden  en vereiste breinomvang te kunnen testen, moeten we verstorende elementen zoals dezelfde genetische afkomst, idealiter ook testen buiten deze overeenkomstige fylogenetische afkomst. Kraaiachtigen staan bekend om hun relatieve grote hersenomvang en recente studies duiden steeds meer richting de complexiteit van hun sociale omgeving.

Resultaten van onze experimenten onthullen dat samenwerkingsvaardigheden van kraaiachtigen vergelijkbaar zijn met die van chimpansees. Alhoewel 'pro sociaal zijn' als een van de meest voor de hand liggende redenen van samenwerking wordt beschouwd, blijkt dat  de 'pro sociale'-neiging van de raaf, relatief laag tot niet aanwezig is. In tegenstelling, recent onderzoek bij de blauw getinte eksters laat zien dat samenwerkende kraaiachtigen inderdaad pro sociaal zijn tegenover hun groepsleden. Door kraaiachtigen met verschillende broedstijlen te vergelijken, onderzoeken we een andere verklaring van de 'sociale brein hypothese' die ook gebaseerd is op de Primatologie; namelijk dat samen broeden leidt tot een meer onderlinge tolerantie en richting de evolutie van 'extreme pro sociale' neigingen, zoals we die bij mensen zien. Als gevolg daarvan, zou ik willen beargumenteren dat om evolutionaire hypothesen te testen m.b.t. de evolutie van de intelligentie, we  vergelijkbaar onderzoek nodig hebben, dat verschillende soorten en zelfs klassen bevat.

Dr. Jorg Massen