Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Lezing | Studium Generale

Keizerlijke allure: Nederlandse en Vlaamse kunstenaars aan het hof van Rudolf II

Gert Jan van der Sman

Serie Praag rond 1600
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Zaal Vossiuszaal

De ‘tegenwoordig meest Schilderconst-beminder ter Weerelt’, zo typeerde Karel van Mander keizer Rudolf II (1552-1612) in het voorwoord van zijn Schilder-Boeck. Rudolf omgaf zich met de beste kunstenaars van zijn tijd en beloonde hen rijkelijk voor hun diensten. Talrijk waren de Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars die van Rudolf mecenaat profiteerden, onder wie de schilders Bartholomeus Spranger en Roelandt Savery. Maar ook de beeldhouwer Adriaen de Vries en de edelsmid Paulus van Vianen tilden de kunsten naar het hoogste niveau. Het artistieke klimaat was bijzonder stimulerend: het werken naar de natuur en ‘uit de geest’ werd in gelijke mate aangemoedigd.
Via zijn Nederlandse contacten bracht Bartholomeus Spranger vanuit Praag de Noord-Nederlandse kunst in een ware stroomversnelling: met zijn spectaculaire prentontwerpen deed het Maniërisme zijn triomfantelijke intrede in Nederland. Het fenomeen van de artistieke wisselwerking wordt in deze lezing vanuit verschillende hoeken belicht.