Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Jagers als opvoeders

Datum
maandag 12 december 2016
Tijd
Serie
Op jacht naar de mens. Van roofdieren tot bankencrisis
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

De jacht wordt vaak gebruikt als metafoor voor hardvochtige praktijken om individuele prestaties te bereiken ten koste van anderen. Volgens het stereotiepe beeld moet een jager goed voorbereid zijn op risicovolle situaties waarin anderen proberen er met de buit vandoor te gaan, en moet de jager zijn tegenstrevers zonder medeleven te slim af zijn.  Dit suggereert dat het opvoedingsklimaat in een jagerscultuur gericht zou moeten zijn op het hardhandig aanleren van ego├»stisch en prestatiegericht handelen. In deze lezing wordt op basis van pedagogisch-antropologisch onderzoek duidelijk gemaakt in hoeverre de opvoeding in jagers-verzamelaars culturen overeenkomt met deze veronderstelling.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.