Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Huizingalezing 2016 'Bach en zijn zangers'

Datum
vrijdag 9 december 2016
Tijd
Serie
Huizingalezing
Locatie
Pieterskerk
Pieterskerkhof 1a
2311 SP Leiden

Aan het eind van zijn leven voltooide Johann Sebastian Bach alsnog
het werk dat hij als kroon op zijn vocale oeuvre beschouwde: de Hohe
Messe, één van de grootste kunstwerken uit de muziekgeschiedenis.
Ton Koopman gaat in op de ontstaansgeschiedenis ervan, en op Bach’s parodie-techniek, het opnieuw gebruiken van muziek die hij eerder
componeerde. Vervolgens concentreert hij zich op de zangers van de ‘Hohe Messe’: hoe heeft dit meesterwerk in de achttiende eeuw geklonken? Wie zongen het? Had Bach een koor of alleen solisten?
Hoe werd er gedacht over jongenssopranen, castraten, countertenoren
en zangeressen? En wat betekenen hun sterke en zwakkere kanten voor het muzikale resultaat?

Tijdens deze speciale editie van de Huizingalezing gaan we de besproken muziek natuurlijk ook beluisteren. De jongste generatie internationale topmusici, afkomstig van de gerenommeerde afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag en The Juilliard School uit New York gaan zij aan zij spelen in één orkest onder leiding van Ton Koopman. Tijdens die spannende ontmoeting krijgt de Hohe Messe een uitvoering die voor een breed publiek van nu zal gaan klinken alsof zij direct door Bach worden aangesproken. Een niet te missen belevenis van dit overrompelende en ontroerende meesterwerk.

Programma

19.00 uur - deuren open
19.30 uur - lezing Ton Koopman
20.30 uur - pauze
21.00 uur - Hohe Messe
22.15 uur - borrel
23.15 uur - einde

Kaartverkoop

Kaarten kunnen via de webpagina van de Stadspodia Leiden besteld worden. 

Over de spreker

Koopman is behalve dirigent, klavecinist en organist ook hoogleraar oude muziek aan de Universiteit Leiden en docent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij geldt als dé Bach-specialist en dirigent van onze tijd.

Over de Huizingalezing

De Huizingalezing wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier. De lezing gaat over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De rede is genoemd naar historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945).

Andere voorstellingen

U kunt het volledige concert van de Hohe Messe onder leiding van Ton Koopman ook bijwonen op donderdag 8 december in Den Haag en op zaterdag 10 december in Deventer. Zie voor meer informatie: http://bit.ly/UltimateBachFB

Bestel uw kaarten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.