Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Hazelhoff Guest Lecture: Steven Schwarcz

Steven L. Schwarcz

Toelichting Gelieve u in te schrijven voor deze lezing via de link onderaan de pagina.

Too Big to Fool: Moral Hazard, Bailouts, and Corporate Responsibility

‘Too big to fail’ leidt ertoe dat banken en andere financiële ondernemingen excessieve risico’s nemen; als het echt misgaat springt de overheid immers wel bij. Maar klopt deze veelgehoorde aanname wel? Of pakken de recent genomen maatregelen die deze problemen moeten voorkomen een oorzaak aan die er niet is?

De afgelopen jaren is veel gesproken over financiële ondernemingen die vanwege hun omvang en verwevenheid met de financiële sector worden aangemerkt als ‘too big to fail’. Deze ondernemingen zouden weinig prikkels hebben om risico’s goed in de gaten te houden, omdat overheden altijd zullen bijspringen ingeval van financiële problemen. Is het echter wel zo dat het probleem van ‘too big to fail’ in de financiële sector leidt tot excessief risicovol gedrag? En op welke andere manieren zou risicovol gedrag in de financiële sector moeten worden aangepakt? In deze Hazelhoff Guest Lecture op woensdag 14 december gaat Steven L. Schwarcz, Stanley A. Star Professor of Law & Business aan de prestigieuze Amerikaanse Duke University School of Law in op deze vragen.

Steven L. Schwarcz

Steven L. Schwarcz is Stanley A. Star Professor of Law & Business en oprichter en directeur van het Global Financial Markets Center aan de Amerikaanse Duke University. Professor Schwarcz trad op als getuige in het Amerikaanse Congres over onderwerpen zoals systeemrisico’s, securitisatie, kredietbeoordelaars en financiële regulering en adviseerde verschillende overheidsagentschappen over de financiële crisis en schaduwbankieren. Zijn artikel ‘Systemic Risk’ in het Georgetown Law Journal was het op een na meest aangehaalde artikel in 2008.

Professor Schwarcz is op dit moment ook Fellow bij het American College of Commercial Finance Lawyers, Business Law Advisor bij het American Bar Association Section on Business Law en Senior Fellow bij het Centre for International Governance Innovation (CIGI). Voordat hij in dienst trad bij Duke University was Steven Schwarcz partner bij twee internationale advocatenkantoren.

Hazelhoff Centre for Financial Law

De Hazelhoff Guest Lectures worden georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law. Het Hazelhoff Centre for Financial Law verzorgt academisch onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van financieel recht.

Eerdere Hazelhoff Guest Lectures zijn verzorgd door Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, curatoren in het faillissement van DSB Bank, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), Rutsel Martha, voormalig Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, Don Scott De Amicis, voormalig Vice President en General Counsel van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Joanne Kellermann, bestuurslid Single Resolution Board, en Wim Mijs, Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF).

Datum:      Woensdag 14 december 2016
Tijd:            15.30-17.00u met aansluitende borrel
Locatie:      Lorentzzaal (A1.44) | Kamerlingh Onnes Gebouw (Leiden Law School)

Deze lezing is gesponsord door het Leids Universiteits Fonds/Van Beuningen.

U dient zich voor deze lezing in te schrijven