Universiteit Leiden

nl en

Lezing| Studium Generale

Adriaen de Vries, keizerlijk beeldhouwer in Praag

  • Prof.dr. Frits Scholten
Datum
dinsdag 6 december 2016
Tijd
Serie
Praag rond 1600
Locatie
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal

Spreker

Prof.dr. Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst in het Rijksmuseum en bijzonder hoogleraar Westerse beeldhouwkunst van de Middeleeuwen tot 1800, Universiteit van Amsterdam

De in Den Haag geboren beeldhouwer Adriaen de Vries (1556-1626) werkte, na een leertijd in Italië,  van 1589 tot 1594 en van 1601 tot zijn dood, in dienst van het keizerlijk hof in Praag. Aanvankelijk als Kammerbildhauer van keizer Rudolf II en na diens dood in een meer zelfstandige betrekking. Al tijdens zijn Italiaanse tijd werd Adriaen de Vries geroemd als een van de beeldhouwers die een ‘grandissimo ornamento alla nostra Italia’ zijn, en in 1620 gold hij onomwonden als ‘de beste modelleur van zijn tijd’. Vooral de eigenzinnige, zeer losse en haast ‘impressionistische’ stijl verleent zijn beelden een uitzonderlijke moderniteit, waarom De Vries tegenwoordig wordt gekwalificeerd als een belangrijke wegbereider van de Europese baroksculptuur. In de lezing staan leven en werk van Adriaen de Vries centraal, met de nadruk op zijn periode in Praag.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.