Tentoonstelling Hedendaagse grafiek en tekenkunst

12 november 2016 - 27 november 2016
Toelichting
De tentoonstelling is te bezichtigen op woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur.
ARS Aemula Naturae,
Pieterskerkgracht 9a
Leiden

Tentoonstelling Hedendaagse grafiek en tekenkunst

Van 12 tot 27 november laat de Universitaire Bibliotheken Leiden voor het eerst een selectie uit haar collectie hedendaagse grafiek en tekenkunst zien. Aanleiding voor de tentoonstelling 'Hedendaagse grafiek en tekenkunst uit het bezit van de Universiteit Leiden' is het 200 jarig bestaan van het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden.

Hedendaagse Nederlandse kunst

Justin Wijers geeft in zijn tekeningen anonieme slachtoffers van geweldsmisdrijven hun waardigheid terug door hen van een (gefingeerde) identiteit te voorzien. Hij laat zien hoe de kunst de rauwe werkelijkheid van het nieuws kan verheffen. Kinderportretten van Inez Odijk, surrealistische tekeningen van Nour-Eddine Jarram en Rens Krikhaar, abstracte grafiek van Kees Buurman en Peter Kalkowsky, het zijn allemaal hedendaagse werken die zijn opgenomen in de tentoonstelling. Behalve bekenden zoals Carel Visser en Wout van Heusden, bevat de tentoonstelling ook verassingen, zelfs voor de doorgewinterde tentoonstellingsbezoeker. De tekeningen van Cathelijn van Goor bijvoorbeeld, die zich laat inspireren door de voortschrijdende technologie. Zij tekent glitches, onbedoelde vervormingen die zij in Google Earth aantreft. Annesas Appel heeft ook belangstelling voor systematiek en ordening maar geeft in haar artist’s books daar een persoonlijke draai aan. De tentoonstelling is er ook een van tegenstellingen. De verstilde en geabstraheerde landschappen van Dick Cassée contrasteren met de  monumentale litho’s van Ingrid Simons. Van Carel Visser is een kleine, ingetogen tekening te zien in zwart-wit, Vloer op een zwarte sokkel, naast een exuberante, kleurrijke houtsnede, Ferrari Red and Babyshit.

Meer informatie: Hedendaagse grafiek en tekenkunst geëxoposeerd