Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal De Sitterzaal

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Complexe netwerken

Netwerkanalyses worden complexer en complexer; het aantal knooppunten en hun verbindingen gaan de verbeelding te boven. Denk maar aan internationale handel in verschillende producten tussen verschillende landen, of vliegtuigverkeer van verschillende maatschappijen met verschillende nationale of internationale vluchten. Gelukkig kan statistiek hierbij helpen, en kunnen deze netwerken en hun configuratie beschreven worden door middel van waarschijnlijkheidsverdelingen.

Er zijn grofweg twee methodes voor deze statistische benadering, die volgens de statistische fysica samen horen te vallen. Er zijn echter verschillende voorbeelden van systemen gevonden waarvoor deze twee ensembles helemaal niet equivalent zijn. Een volledige theorie van dit intrigerende verschijnsel is nog niet voorhanden.

Prof.dr. W.T.F. den Hollander

Frank den Hollander is hoogleraar Wiskunde aan het Mathematisch Instituut. Hij heeft Theoretische Fysica aan Universiteit Leiden gestudeerd en promoveerde in dit vakgebied. Zijn onderzoek zoekt de grenzen op van de wiskunde, de natuurkunde en de biologie. Hij wil begrijpen hoe microscopische informatie het best gebruikt kan worden om de macroscopische structuur van een netwerk te modelleren.

Aanmelden

Leden kunnen zich aanmelden voor het voorbroodje door te mailen naar ngl@science.leidenuniv.nl