Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Cursus

MASTERCLASS Herstelrecht en kinderrechten Mediation in jeugdzaken vanuit internationaal en nationaal perspectief

Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Wat is herstelrecht?

Herstelrecht is een proces met het doel om waar mogelijk relaties en/of schade na een conflict of delict vanuit het perspectief van het slachtoffer, de dader en de gemeenschap te herstellen. Centraal in dit proces staan het leed, de behoeften en de consequenties van en voor alle betrokkenen. Het gaat erom dat de betrokkenen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het herstel en wat zij daarvoor nodig achten.

Kinderrechten & herstelrecht

Jongeren die in aanraking komen met Justitie kunnen in allerlei fasen van hun evt strafrechtelijke proces een aanbod krijgen tot deelname aan mediation of een eigen kracht conferentie. Wat zijn de mogelijkheden? Eerst zullen we stilstaan bij de internationale en nationale regels die hieraan ten grondslag liggen. Vervolgens op vragen als: wat zijn de rechten van jonge daders en slachtoffer in deze? Gelden bijzondere regels voor jongeren? Wat is de praktijk in Nederland?  En wat zou een ideaal model kunnen zijn?

Aanpak

Interactieve sessie met aandacht voor theorie en achtergronden, maar ook het werken met een casus uit de praktijk.