Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Jacht en de evolutie van de mens

  • Wil Roebroeks
Datum
maandag 21 november 2016
Tijd
Serie
Op jacht naar de mens. Van roofdieren tot bankencrisis
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Veel onderzoekers stellen dat de jacht een sleutelrol gespeeld heeft in de ontwikkeling van de kennisintensieve bestaanswijze van de huidige Homo sapiens. Succesvolle jagers-verzamelaars beschikken immers over een goede kennis van hun natuurlijke omgeving en van diergedrag, werken samen in de jacht op grote zoogdieren en beschikken over betrouwbare (en soms: zeer gecompliceerde) jachtwerktuigen. Het archeologisch traceren van de ontwikkeling van de menselijke jacht en onze kennisintensieve “niche” gedurende de laatste drie miljoen jaar is echter geen sinecure. Bovendien bestaan er ook nogal wat twijfels over het belang van de jacht in de voedselvoorziening  van vele recente jagers-verzamelaars.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.