Film & Symposium Steef Meyknecht

27 november 2016 - 28 november 2016
Kijkhuis & Research Center for Material Culture

Op zondag 27 en maandag 28 november herdenkt het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden samen met vrienden en collega’s van alle tijden en disciplines het leven en het werk van Steef Meyknecht (1951 - 2015).

Zie het volledige programma onderaan deze pagina

Over Steef Meyknecht

Steef Meyknecht doceerde van 1980 tot 2014 Visuele Etnografie (film en fotografie) aan het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Hij was antropoloog-filmmaker en fotograaf en overtuigd van de kracht van het beeld bij het overbrengen van de leefwereld van de gemeenschappen waar hij onderzoek naar deed; voornamelijk binnen Nederland.

Hij produceerde zeven films, waarvan de meeste uitgezonden zijn op televisie. In de de jaren dat hij doceerde aan het Instituut CA/OS, deelde hij zijn ruime ervaring met films maken graag met zijn studenten.

Films en discussie

We nodigen u uit een selectie van zijn films met ons te bekijken en bespreken, herinneringen aan zijn lessen of samenwerking te delen en bij te dragen aan de discussie tijdens het symposium, met als doel zijn visie op de Visuele Etnografie en vooral de Etnografische Cinema te reconstrueren en ons te helpen een bundel samen te stellen over zijn werk die deze visie en zijn passie voor de etnografische film goed weergeeft.

Op zondag 27 en maandag 28 november wordt een selectie van zijn films vertoond in Kijkhuis, met nagesprekken met genodigden die nauw met hem hebben samengewerkt zoals Dirk Nijland (emeritus Associate Professor Visuele Antropologie, Universiteit Leiden), Ton Guiking (mede-regisseur Karspel 2), Jelle Redeker (editor van meerdere van zijn films), Carla van der Meijs (geluidspersoon bij meerdere van zijn films), Cees van der Wel (eindredacteur TV Rijnmond) en Joost Verheij (producent van meerdere van zijn films).

Symposium

Tijdens het symposium op maandag 28 november in het Research Center for Material Culture gaan nationale en internationale sprekers met elkaar en het publiek in gesprek over de positie van Steef Meyknecht in de Visuele Antropologie als discipline en als praktijk.

Sprekers zijn: Paul Henley (Granada Center for Visual Anthropology), Peter Ian Crawford (NAFA, Aarhus University), Eddy Appels (Beeld voor Beeld), Metje Postma (Universiteit Leiden), Janine Prins (onafhankelijk filmmaker, Universiteit Leiden) en Nora Wildenauer (alumna Universiteit Leiden).

Programma Kijkhuis - 27 & 28 november

27 november - Film screenings: Early Work
Locatie: Kijkhuis, Vrouwenkerksteeg 10, Leiden

10.00 - 10.15: Opening
10.15 - 11.45: Karspel 2 (1991, 73’). Nagesprek met Ton Guiking
12.00 - 13.30: De bende van Rouch (1993, 70’). Nagesprek met Joost Verheij en Dirk Nijland
14.00 - 15.00: 171 Gulden 15, te besteden in Afrika (1994, 49’)

28 november - Film: A Distinguished Style
Locatie: Kijkhuis, Vrouwenkerksteeg 10, Leiden

09.30 - 09.45: Opening
09.45 - 12.15: Film: Dichtgespijkerd (2000, 110’). Nagesprek met Carla van de Meijs & Jelle Redeker
12.30 - 14.30: Film: Rook, Gezag en Rummikub (2010, 93’). Nagesprek met Cees van der Wel

Programma RCMC - 28 november

Symposium
Locatie: Research Center for Material Culture, Steenstraat 1, Leiden

15.30 - 17.00: Forum discussie over de positie van Steef Meyknecht in de Visuele Antropologie met Peter Ian Crawford (NAFA, Aarhus University), Paul Henley (Granada Center for Visual Anthropology), Eddy Appels (Beeld voor Beeld), Metje Postma (Universiteit Leiden), Janine Prins (onafhankelijk filmmaker, Universiteit Leiden) en Nora Wildenauer (alumna Universiteit Leiden).
17.00 - 18.00: Borrel

Toegang

€5 los filmticket, €10 dagpas (inclusief lunch), €15 passe-partout (beide dagen inclusief lunch). Betaling contant aan de deur. Reserveren via ve@fsw.leidenuniv.nl

Het symposium op 28 november is gratis, reserveren is gewenst via e-mail: ve@fsw.leidenuniv.nl.