Universiteit Leiden Universiteit Leiden

2311 ES Leiden

Dostojevski in rechtsfilosofisch perspectief

Een inleiding

Fjodor Michailovitsj Dostojevski (1821-1881) wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van de negentiende eeuw. Hij is van ongekende invloed geweest op schrijvers en filosofen waaronder Nietzsche, Sartre, Kafka en Camus. Nog voordat Nietzsche zijn dolle mens liet uitroepen dat God dood is, werkte Dostojevski de veranderende verhouding tussen mens en God al in meerdere literaire teksten uit: ‘Als God dood is, is alles geoorloofd’. Maar in tegenstelling tot Nietzsche, die zijn heil zocht in het overwinnen van de mens zonder God, keert Dostojevski juist terug naar het christelijk geloof in God en de onsterfelijkheid.

Tijdens de lezing worden het korte verhaal ‘De droom van een belachelijk mens. Een fantastische vertelling’ (1877) (gratis Engelstalig eBook)  en de roman ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ (1864) (gratis Engelstalig eBook) besproken.