Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De jacht wordt geopend

  • Ineke Sluiter
Datum
maandag 7 november 2016
Tijd
Serie
Op jacht naar de mens. Van roofdieren tot bankencrisis
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 011

Heel verschillende disciplines zijn het: biologie, archeologie en prehistorie, klassieke talen, pedagogiek en organisatiekunde. Maar met de jacht als prisma kunnen wij samen kernaspecten van de menselijke natuur en cultuur verkennen.

De jacht speelt nog steeds een rol in ons leven, letterlijk, maar vooral ook metaforisch: we jagen op succes, geluk, sexuele partners, het grote geld, we doen mee aan talentenjachten en verkopen de huid voor de beer geschoten is.

Waar komt die krachtige metafoor vandaan? Wat is de rol van de jacht in het dierenrijk en in prehistorische samenlevingen? Hoe hangt de jacht samen met overleven, samenwerking, competitie, hierarchie, prestige, de rolverdeling tussen de seksen? En hoe werkt het concept van de jacht door in het heden? Het eerste college biedt a.h.w. de ‘trailer’ voor de film.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.