Lezing | Studium Generale

2311 BG Leiden
Vossiuszaal

Spreker

Prof.dr. M.E.H.Nicolette Mout, emeritus hoogleraar Algemene geschiedenis van de Nieuwe Tijd en emeritus bijzonder hoogleraar, Midden-Europese studies, Universiteit Leiden

Keizer Rudolf II, zijn hofcultuur en de occulte wetenschappen in Praag 1583-1612

Keizer Rudolf II geldt niet als een geslaagd politicus. De polarisering tussen katholieken en protestanten in zijn rijk kon hij niet de baas, in een twist met zijn broer Matthias verloor hij aan deze delen van zijn rijk, en, nog erger, hij trouwde niet en wees geen opvolger aan. Toch biedt zijn regering een onvergetelijk prachtig schouwspel. Want nadat hij zich permanent op de Praagse burcht had gevestigd, leefde hij zich uit als kunstverzamelaar, beschermheer van geleerden, bouwheer, en liefhebber van occulte wetenschappen als alchemie en astrologie. Ten onrechte is hij vanwege dat laatste geregeld voor geestesgestoord versleten. Wel staat dat vast dat hij slecht van gezondheid en depressief was. Rudolfs Praagse hofcultuur trok kunstenaars en wetenschappers uit heel Europa aan, en af en toe inderdaad hele merkwaardige figuren.