Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De Driewerf Grote Hermes van het Heilige Roomse Rijk

  • Prof.dr. M.E.H.Nicolette Mout
Datum
dinsdag 22 november 2016
Tijd
Serie
Praag rond 1600
Locatie
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal

Spreker

Prof.dr. M.E.H.Nicolette Mout, emeritus hoogleraar Algemene geschiedenis van de Nieuwe Tijd en emeritus bijzonder hoogleraar, Midden-Europese studies, Universiteit Leiden

Keizer Rudolf II, zijn hofcultuur en de occulte wetenschappen in Praag 1583-1612

Keizer Rudolf II geldt niet als een geslaagd politicus. De polarisering tussen katholieken en protestanten in zijn rijk kon hij niet de baas, in een twist met zijn broer Matthias verloor hij aan deze delen van zijn rijk, en, nog erger, hij trouwde niet en wees geen opvolger aan. Toch biedt zijn regering een onvergetelijk prachtig schouwspel. Want nadat hij zich permanent op de Praagse burcht had gevestigd, leefde hij zich uit als kunstverzamelaar, beschermheer van geleerden, bouwheer, en liefhebber van occulte wetenschappen als alchemie en astrologie. Ten onrechte is hij vanwege dat laatste geregeld voor geestesgestoord versleten. Wel staat dat vast dat hij slecht van gezondheid en depressief was. Rudolfs Praagse hofcultuur trok kunstenaars en wetenschappers uit heel Europa aan, en af en toe inderdaad hele merkwaardige figuren.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.