Cleveringalezingen

26 november 2016 - 29 november 2016

Kom op en rond 26 november luisteren naar de Cleveringabijeenkomsten. Het Leids Universiteits Fonds (LUF) organiseert deze bijeenkomsten sinds 1946 ter herinnering aan de beroemde protestrede van hoogleraar Rudolph Cleveringa tegen de Duitse bezetting, op 26 november 1940. De lezingen vinden plaats in binnen- en buitenland en worden gehouden door Leidse wetenschappers.

Joanne Liu over humanitaire hulp en ebola

Joanne Liu is dit jaar de Cleveringahoogleraar aan de Universiteit Leiden. Op 25 november houdt zij haar Cleveringaoratie. De international president van Artsen Zonder Grenzen gaat in op het belang van humanitaire en medische hulp aan vluchtelingen, het gebrek aan humanitaire interventie en de opvang in Europa. Daarnaast geeft zij op 24 november een extra college over de bestrijding van de ziekte ebola. Klik hier voor meer informatie.

Wim Voermans over referenda

In Leiden vindt de Cleveringalezing plaats op dinsdagavond 29 november. Dit jaar spreekt hoogleraar Wim Voermans (Staats- en bestuursrecht) over landelijke referenda. Zijn ze een zegen of een nachtmerrie? Voermans: 'Is het referendum een speeltje voor populisten? Of juist een nuttige correctie op ons vertegenwoordigende stelsel? Moeten we nog wennen, of past het helemaal niet in de politieke cultuur van ons stelsel?' Klik hier voor meer informatie.

Lezingen buiten Leiden

Woont u niet in Leiden? Ook dan kunt u een lezing bijwonen. In zo'n 15 Nederlandse steden vinden activiteiten plaats. Ook in 25 steden in het buitenland kunt u deelnemen aan een lezing.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de website van het Leids Universiteits Fonds.